Harmonica added 1 item to Games Played Since Joining Listal list
Samoin kuin ensimmäiselle osalle, myös tälle arvosana sillä perusteella mikä peli oli kokemuksena, ei niinkään sille kuinka hyvä peli voisi teoriassa olla jos sen saisi toimimaan oikein. Ja uskokaa pois, kaikki mahdollinen ja ylikin kyllä tehtiin että ylipäätänsä saatiin toimimaan kyseinen peli co-opina.
Mikäli uskallusta löytyy lähteä säätämään, niin pari vinkkiä miten ainakin me saimme toimimaan: korjaa steamin versio asentamalla siihen fanipätsi. Kyseessä oli joku steamin foorumin linkki versioon johon on lisätty mm. lisäosa Broken Worlds (jota steam-versio ei pidä sisällään). Löytynee suht helposti. Tämän jälkeen asenna Gameranger. Hamachi ei ainakaan suostunut toimimaan, joten gameranger on se ratkaisu jolla pelin saa huijattua että lan-yhteyden välityksellä pelataan. Gamerangerinkin kanssa joutui kikkailemaan jotta ohjelman sai tunnistamaan pelin, mutta se onnistuu lopulta kyllä.
Monen tunnin taistelun jälkeen saimme lopulta pelin toimimaan, ainakin teoriassa ja jollain tasolla. Ongelmaksi nimittäin jäi, että vaikka hostilla kaikki progressio pelissä tallentui moitteetta, niin toisen pelaajan kohdalla peli vain jossain kohtaa päätti että nyt ei sitten tallennetakaan enempää. Mitään syytä emme tähän keksineet, eikä pelitilanteen manuaalinen tallentelu näyttänyt auttavan asiaan vaikka sitä kovasti tehtiinkin parasta toivoen. Näinpä vähintään joka toiselle portaalille piti kulkea kahdesti jotta kaverinkin saa mukaan. Toisaalta peli kyllä vaatii muutenkin sen verran grindaamista että eipä siitä itselleni suurta haittaa ollut. Paha vaan että kaverin koko hahmonkehitys ei tallentunut. Eikä kerätyt tavarat. Näinpä ainoa keino varmistua että tavarat säilyvät, oli ottaa kaverin tavarat omaan haltuun ennen lopettamista. Hyvin epämiellyttävää ja turhauttavaa säätämistä kerrassaan.
Tässä kakkososassa ei ole moninpelille omaa kampanjaansa, vaan tällä kertaa mennään ihan sama tarina läpi kuin yksinpelissäkin. Jos pitäisi keksiä yksi sana millä peliä kuvailisi olisi se varmaankin "pitkä". Koska huh huh sentään, kyllä tähän varmasti monta kymmentä tuntia upposi pahemmin sivureittejä koluamattakin. Ja jos ykköosakin oli pitkä ja maailma suuren oloinen, niin lienee joku lähemmäs kolminkertainen määrä kestoa. Välimatka yhdelta portaalilta seuraavalle saattaa olla ihan tajuttoman pitkä. Pari viimeistä portaalia varsinkin olivat aikamoisia maratoneja.
Pelin grafiikat ovat uskomattoman upeat omaan silmääni. Jo ykköosa miellytti kovasti tyyliltään, mutta tämä kakkososa on vielä reilusti teknisesti kehittyneempi, visuaalisesti huolitellumpi ja yksityiskohtaisempi. Joku tämäntyylisessä suht matalapolygonisessa, mutta kauniissa grafiikassa vaan miellyttää silmääni, ja tässä on onnistuttu tyylissä äärimmäisen hyvin.
Pelattavuus on suurimmaksi osaksi varsin hyvää diablomaista menoa, hidastemposempaa vain. En usko että lämpenisin välttämättä kauheasti yksinpelille, siinä kun ohjataan useampaa hahmoa kerralla, mutta tässä kaksinpelissä tosiaan voi olla vain se yksi hahmo/pelaaja. Toki näin kaksin peliä pelaten vaikeusaste on välillä melkoinen, ja tuntuu että peli on selvästi suunniteltukin isommalla porukalla pelattavaksi. Mahdoton peli ei näinkään ole, mutta vaatii melkoisesti kärsivällisyyttä. Esimerkiksi se että joutuu kävelemään pitkät matkat edelliseen kaupunkiin takaisin potioninhakureissuun on varsin tyypillistä, kiitos valtavan pitkien etäisyyksien. Nyt kun asiasta luen niin pelissä kyllä pitäisi olla summon teleporter -taika, mutta itse en kyllä missään vaiheessa peliä nähnyt. Ehkä vain yksipelissä ominaisuutena siis tämä.
Meitä muuten vissiin vainoaa joku kirous tämän pelisarjan läpäisyjä kohtaan. Ensimmäisessä osassa viimeinen luola, jossa ei onneksi ollut bossia kuitenkaan, kaatui joka yrityksellä. Tässä kakkosassa peli kaatui siihen kun loppuanimaation olisi pitänyt lähteä pyörimään. Ja emme kyllä todellakaan pelaa uudelleen sen takia, matka viimeiselle bossille on aivan valtavan pitkä viimeiseltä portaalilta ja itse bossikin varsin puuduttava.
Hyvä peli, josta toivon mukaan joskus vielä julkaistaan moninpeliä tukeva virallinen versio joka toimii paremmin moninpelinä. Sellaiselle versiolle arvosana voisi olla tähden verran enemmän.
5 years, 2 months ago
5 years, 2 months ago
5 years, 2 months ago
5 years, 2 months ago
Harmonica added 1 item to Games Played Since Joining Listal list
Klassikoilla ja nuoruuden suosikkipeleillä jatketaan. Kakkososaa olen pelannut paljon enemmän kuin ykköstä, joten siinä mielessä oli mielenkiintoista virkistää muistia minkälainen peli tämä lopulta olikaan.
Tyylillisesti peli on varsin mainio, konseptina varsinkin. Noir-tyylillä ei ennen eikä jälkeenkään pahemmin ole peleissä leikitelty, joten ehdottomasti pisteet omaperäisyydestä. Ensimmäisen pelin budjetti on toki ollut varsin vaatimaton, mikä näkyy tiettynä harrastelijamaisuutena. Max ja kaikki muutkin hahmot ovat niin umpisuomalaisten nörttien näköisiä että huvittaa. Sinänsä ihan tyylikkäissä sarjakuvacutsceneissä varsinkin hahmot ilveilevät siihen malliin että se jo rikkoo noir-teeman vakavastiotettavuutta. Toki kieli poskessa homma on överiksi muutenkin vedetty, että ei vahinko nyt suuri ole.
Täytyy kyllä sanoa että vaikka noir-tematiikka onkin kiinnostavaa, niin voisi varsinkin niitä sarjakuvacutscenejä olla vähän vähemmänkin. Pitkälle yli pelin puolenvälin on tyypillistä että kun on 3-5 vihollista tappanut niin jälleen saa katsella väli-inserttejä. Alkaa käydä puuduttavaksi moinen kun toiminta katkeaa joka välissä. Ihan hyvin osan inserteistä olisi voinut jättää pois ja antaa Maxin kommentoida asioita pelkästään taustadialogina.
Pelimekaaniikka on niin ikään konseptina oikein mainio. Tämä oli aikanaan se peli joka laukaisi bullet time -mekaniikkaa hyödyntävien pelien aallon. Ja enpä ihmettelekään, sen verran coolia sen käyttäminen on. Siltikin mekaniikkaan liittyy juttuja, jotka olisi voinut paremminkin toteuttaa. Ensinnäkin kun tajuaa että Max ei voi kuolla hidastushypyn aikana, niin voi sitä surutta käyttää epäreilun tuntuisesti hyväkseen. Tämä tulee erityisen selväksi esimerkiksi kranaattien kohdalla. Kranaattien räjähdysalue yltää todella pitkälle, ja näinpä kun huomaa sellaisen jalkoihin tippuvan, niin usein ainoa mahdollisuus selvitä hengissä on ajoittaa hidastushyppy räjähdyksen ajaksi. Näin Max ei voi kuolla vaikka räjähdys olisi aivan kohdalla. Samoin vihollisia kohti voi törkeästi hyppiä hidastuksen kanssa ne ampuisivat millä aseella suoraan kohti, osumista välittämättä. Toinen epäreilu tapa hyödyntää hidastushyppyä liittyy siihene että aseet lataantuvat aina hypyn aktivoidessa. Näinpä esim. kaksipiippuisella haulikolla jolla pystyy ampumaan kaksi laukausta ennen aseen lataamista, kannattaa ensin juosten ampua kaksi laukausta, ja tämän jälkeen tehdä hidastushyppy jolloin voi ampuu kaksi ilmaista laukausta lisää. Kovin immersiota rikkovia tällaiset jutut.
Tässä ykkösosassa Max ei osaa vielä jäädä maahan makaamaan hidastushypyn jälkeen. Tämäkin on varsin ärsyttävää, koska se vaan tuntuu tyhmältä että näin ei voi tehdä. Vaikka panoksia lippaassa olisi yhä niin silti Max lopettaa ampumisen ja nousee aina ylös vaikka välitön kuolema olisi varma.
Turhauttavaa on myös se, että pelin ainoan joka tilanteessa hyvän aseen, rynnäkkökiväärin, saa vasta pelin puolenvälin tietämillä. Tätä ennen pitää käyttää onnettoman epätarkkoja aseita. On varsin ärsyttävää kun vihollisia on jossain melko kaukanakin ja sitten joutuu tyhjentämään lippaallisen pistoolinpateja, jotta saa vihollisen hengiltä. Rynnäkkökiväärin kun saa ja siihen hieman myöhemmin alkaa saamaan riittävästi ammuksiakin, muuttuu pelin paljon hauskemmaksi heti. Tällöin ei melko lyhyttä peliä kovin paljon enää jäljellä vain olekaan.
Pelattavuus perustuu hyvin pitkälti äkkikuolemiin ja yritykseen ja erehdykseen. Vaikka normaalisti sanoisin tämän olevan miinus, niin tässä (tai jatko-osassa) se ei ole edes ikinä turhauttavaa. Päinvastoin kuoleminen ei edes haittaa vaan pikatallennuksesta lataamisen jälkeen on hauska yrittää uutta taktiikkaa selvitä tilanteesta.
Nykykoneilla steam-versio ei toimi oikein ilman säätöä, sillä osa äänistä ei toimi. Googlettamalla löytää fanipätsin ja samalla voi halutessaan asentaa muita ominaisuuksia kuten widescreen-tuen ja HD-tekstuurit. Itse asensin nuokin ja täytyy sanoa että peli näyttää edelleenkin varsin hyvältä, vaikka tasosuunnittelu ei mitenkään valtaisan monipuolista olekaan.
Vaikka kuinka tekisi mieleni antaa suomilisää, niin ei tämä nyt oikeasti ihan niin hyvä peli loppujen lopuksi ole. Klassikko ihan syystä kuitenkin.
5 years, 2 months ago
Harmonica added 1 item to Games Played Since Joining Listal list
Doom 3:n muistan olleen aikanaan monelle pettymys. Itse kuitenkin olen siitä aina pitänyt kovastikin. Joo, se ei ole ihan sitä mitä Doomin jatko-osalta fanina olisi toivonut, ollessaan liian hidastempoinen ja uudenaikainen. Ja niille jotka eivät originaalipelejä olleet pelannut peli taas oli auttamattoman vanhanaikainen. Näin ollen se ei lopulta täysin miellyttänyt oikein kumpaakaan yleisöä. Tästä seurasi se että peliin tuli hyvin nopeasti erilaisia modeja, jotka koittavat korjata asioita, jotka ihmisten mielestä siinä olivat pielessä.
Vaikka itsekin olisin toivonut enemmän alkuperäisten pelien kaltaista menoa, pidän silti pelistä nimenomaan sellaisena kuin miksi id sen suunnitteli. Esimerkiksi taskulamppu jota pysty käyttämään yhdessä aseen kanssa toimii erinomaisen hyvin pelissä. Vaikka peli onkin tyyliltään todella pimeä, ei pimeys ole oikeastaan ikinä sellaista joka epäreilulla tavalla vaikeuttaisi pelaamista. Valonlähteet on sijoiteltu aina siten että viholliset kyllä näkee taisteluiden aikana vähintään siluettina takana olevan valonlähteen edessä, vaikka muuten olisivatkin täydessä pimeydessä. Poikkeuksen tästä tekevät ainoastaan kaksi vihollistyyppiä: zombit ja impit. Zombit ovat äärimmäisen hellpoja vastuksia, eivätkä ne pääse lyömään lähes ikinä ellei hätiköiden ryntää pimeyteen niiden syliin. Zombien ääniä kuullessa kannattaa päinvastoin jäädä odottelemaan jotta ne tulevat pois pimeydestä. Imppien heittämät tulipallot taas valaisevat ne niin että ne pystyy paikantamaan ilman taskulampun ottamista esiin. Näinpä taskulamppua ei tarvitse käytännössä käyttää ikinä muuta kuin silloin kun haluaa etsiä varjoihin piilotettuja varusteita. Silti kaikkein yleisin ihmisten heti asentama modi on taskulamppu jota pystyy käyttämään yhtä aikaa aseen kanssa. Ihan turhaa ja pilaa sitä kauhuteemaa ja pimeän valaistuksen tuomaa tunnelmaa jota pelissä tavoitellaan.
Mm. virallinen BFG-edition versio pelistä lisää juurikin pukuun kiinnitetyn taskulampun. Vaikeustasoa on myös laskettu lisäämällä aseisiin saatavia ammuksia. Ihan turhaan, sillä ammuksia saa varsin avokätisesti jo muutenkin, ja niinpä tasapaino pelissä menee aivan pieleen. BFG-editionissa on myös jostain käsittämättömästä syystä poistettu pelin hienoin visuaalinen efekti: imppien heittämien tulipallojen heittämät dynaamiset varjot. Näinpä suosittelisin pelaamaan nimenomaan tämän alkuperäisen version. Moderneilla laitteilla pelin saa toimimaan moitteetta dhewm3-nimisellä modilla, joka ei lisää mitään gameplay-muutoksia.
Pelissä on tosiaan pelattavuus viety paljon hidastempoisempaan suuntaan aiemmista osista. Vihollisia ei tule kovin montaa kerralla ikinä kimppuun, osin tietty myös tekninen ratkaisu, pelin tekniset vaatimukset kun olivat aikansa koneille melko ennenkuulumattomia. Taistelut ovat silti omalla tavallaan varsin hektisiä ja parhaimmillaan nopeita refleksejä ja väistelytaitoa vaativia. Esimerkiksi haulikko on tässä, asia josta hyvin harva pelissä tykkää, äärimmäisen tehoton ase millään muulla kuin aivan lähietäisyydellä. Haulikko on ase johon saa yllikyllin hauleja, joten siihen turvatuu vähintäänkin jos muiden aseiden ammuksia haluaa säästellä. Haulikolla pelattavuus on kuitenkin omalla tavallaan oikein hauskaa. Haulikkoa kannattaa tyypillisesti käyttää tilanteissa jossa pelaajan kimppuun tulee vähäisempi määrä heikkoja vihollisia, kuten imppejä, kerrallaan. Pelaajan tulee tällöin taktikoida ajoittaen väistöliikkeensä niin että pääsee imppien aivan lähelle ampumaan sen yhden kuolettavan ammuksen. Kääntöpuolena tässä tosin on se että jollei kunnon osumaa saa, pääsee vihollinen helposti rankaisemaan virheestä. Vihollisilla hyvin usein on pelissä todella brutaalit lähitaisteluliikkeet jotka vievät hp:ta hyvinkin nopeasti. Toinen äärettömän yleinen modeilla tehtävä muutos peliin on haulikon tehokkaan kantaman parantaminen. Itse tykkään kuitenkin tästä varsin omalaatuisesta pelityylistä jota haulikon käyttäminen vaatii vanillaversiossa.
Hidastempoisuutta lisää pelin PDA-järjestelmä. PDA on henkilökohtainen tietokone johon kerätään kentistä löytyviä sähköposteja, audiologeja ym. Välillä sähköposteissa ja audiologeissa on ovien tai varusteita sisältävien kaappien turvakoodeja. Ihan ok hyvin toimiva systeemi sinänsä, ja koodit kyllä yleensä helposti löytää sähköposteista vaikkei kaikkea lorea jaksaisikaan muuten lukea. Sinänsä viestit sekä audiologit ovat ihan hyvin kirjoitettuja ja suht kiinnostavaa matskua.
Huonolla tavalla vanhanaikaista pelissä on lähinnä sen vihollissijoitteluun liittyvät asiat. Vanhojen Doomien hyvin abstrakteissa tasoissa on ihan luontevaa että yhtäkkiä jostain saattaa avautua seinä jolla ei ole mitään muuta tarkoitusta kuin paljastaa sen takana lymyilevät viholliset. Doom 3:ssa se tuntuu vain todella typerältä, tasot kun kuitenkin koittavat olla suht realistisen näköisiä avaruustukikohdan paikkoja. Välillä on jaksettu vihollisille tehdä vaikkapa joku ilmastointikanava josta niitä ryömii, mutta varsinkin alun jälkeen ei läheskään aina. Samoin viholliset on välillä sijoiteltu kovin epäreilusti. Heti oven takana on kovin usein imppi joka hyppää välittömästi kimppuun oven avatessa. Imppien hyppyhyökkäys on todella ärsyttävä sillä se yltää valtavan pitkälle, ja näinpä jollei jokaisen oven kohdalla välittömästi avaamisen jälkeen lähde peruuttamaan, todennäköisesti aika usein jää tällaiseen ansaan.
Vanhanaikaista on myös vihollisten hyvin alkeellinen tekoäly. Käytännössä viholliset käyttäytyvät aivan samalla tavalla kuin vanhoissa Doomeissa. Ne vain ryntäävät suorinta reittiä pelaajaa kohden. Ainoan poikkeuksen tekevät viholliset jotka on sijoiteltu laatikoiden tai kulman taakse ampumaan niin että ne eivät edes osaa lähteä suojastaan liikkeelle.
Liikaa modernisuutta pelissä edustaa ainakin staminamittari. On todella turhauttavaa kun hyvän flown iskiessä päälle saattaa edetä juoksunappi pohjassa nopeatempoisesti vihollisen toisensa perään ampuen, vain jossain kohtaa huomatakseen että stamina loppuu kesken ja enää ei voi liikkua kuin hölkkävauhtia ja monien vihollisten väistäminen käy mahdottomaksi. Ongelmaa lisää se että pelissä on aika paljon kohtia jossa pitää jäädä pidemmäksi aikaa etsimään reittiä. Tällöin haluaisi juosta etsien reittiä, mutta sitä ei kannata kuitenkaan kokoaikaisesti tehdä jottei stamina lopu kokonaan. Toki ymmärrän tässäkin teoriassa idean kauhuelementtinä, mutta en vain koe sen tuovan tunnelmaa ja vaarantuntua siinä määrin että se olisi perusteltu ratkaisu.
Peli on edelleen äärimmäisen hyvännäköinen visuaalisesti. Ainoa kritisoitava asia on turhan epätarkat tekstuurit. Valo- ja varjoefektit ovat kuitenkin äärimmäisen hienoja. Pelin pimeys on toki liioiteltua (ei ole kovin järkevää että huone jossa on useampikin valonlähde sisältää silti kohtia jotka ovat täysin pimeitä), mutta se toimii. Ikinä en muista umpimustia alueita käytettäneen niin hienosti missään pelissä. Tasosuunnittelu on muutenkin yksityiskohtaista ja tyylikästä. Voisi kuvitella että yhdessä avaruustukikohdassa käytävien koluaminen alkaisi käydä visuaalisesti kovin itseään toistavasti. Tältä ei kuitenkaan missään vaiheessa tunnu. Alueet ovat aina mukavasti erinäköisiä edellisiin verrattuna. Helvettijakso taas on aivan helvetin komea. Helvetin arkkitehtuuri on erittäin yksityiskohtaista ja näyttävää. Muistan kuinka ensimmäistä kertaa pelin läpi pelatessa oletin pelin loppuvan kyseiseen helvettijaksoon, eikä se edes tuntuisi mitenkään erityisen lyheltä vaikka näin olisikin. Oikeasti peli on kuitenkin tuossa kohtaa vasta puolivälissä. Helvetistä palataan takaisin Marsin tukikohtaan, jonka arkkitehtuuriin helvetilliset muodot ovat alkaneet sulautua, erittäin tyylikkäällä tavalla jälleen.
Hyvä peli jonka jaksaa pelata uudelleen aina muutaman vuoden välein. Jos ei paras mahdollinen jatko-osana niin hyvä omanlaisenaan teoksena kuitenkin.
5 years, 2 months ago